Lapacho tea

Lapacho tea

A termék leírása:

A Lapasho-fa (Tabeuis aveilanedoe) kérgének belső részéből készült tea.

A La pacho tea előnyei:

 • Immunrendszer erősítő, roboráló
 • Daganatellenes hatású
 • Emésztést segítő – máj és gyomor rendellenességek esetén
 • Anyagcsere serkentő, méregtelenítő
 • Magas ásványi anyagtartalma van
 • Antioxidáns hatású (flavonoidokat és vitaminokat tartalmaz)
 • Légző rendszerre jótékonyan hat – asztma és allergia esetén is
 • Bőr problémákat enyhíti
 • Gyulladáscsökkentő
 • Ízületi problémáknál is eredményesen alkalmazható

Lapacho tea részletes ismertetője

Ellenjavallat, figyelmeztetések:
 1. Várandós és szoptató kismamák erős méregtelenítő hatása miatt ne fogyasszák
 2. 3 év alatti gyermekeknek nem ajánlott
 3. Alacsony vérnyomás – vérnyomás csökkentő hatása miatt
 4. Elégtelen szívműködés esetén ne fogyassza!
 5. Erőteljesebb epe bántalmak (kövesség, és görcsök) esetén kerülje fogyasztását.
 6. Folyamatos fogyasztása nem javasolt, csupán kúraszerűen igyuk teáját.
 7. Vérhígítókkal való együttes alkamazása kerülendő (aszpirin, warfarin, stb)
 8. Túladagolás esetén hányinger, orvérzés tapasztalható. Ezen tünetek megjelenésekor a szedését azonnal hagyjuk abban.

 

Elkészítése
1 liter forró vízbe 1 púpos evőkanálnyi (vagy 3-4 teáskanálnyi) teát tegyünk, majd 5 percig főzzük (hiszen a növény kérgét használjuk fel teaként). Hagyjuk állni 20 percig, szűrjük le, majd hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk, lehetőleg édesítés nélkül (esetleg egy kevés méz hozzáadásával, figyelve arra, hogy ezt ne a forró teába tegyük, hogy a méz is aktív maradhasson). Önmagában enyhén füstös, vaníliás aromájú.
Kúraszerűen maximum 6 hétig fogyasszunk belőle naponta 1-1,5 litert, majd 4 hét szünet után újra kezdhetjük inni. Erős, de még nem kellemetlen hatás esetén a kúra idejét rövidítse le 3 hétre és azután tartson 4 hét szünetet.
A kúra minden krónikus megbetegedés esetében ajánlott, azaz 6 hetes fogyasztás után 4 hetes szünet beiktatásával ismét 6 hétig fogyasszuk, ha célunk a vér minőségének javítása, az immunrendszer erősítése és a szervezet elsavasodásának megakadályozása. Különösen ajánlott a kúra csökkent ellenálló képesség esetén (lábadozás idején), ill. fizikai vagy szellemi megterhelés után. A kúra idején lehetőleg kerüljük az alkoholt és a nikotint és különösen ügyeljünk az egészséges táplálkozásra.

Tárolása:
A felbontástól számított 3 hónapon belül javasolt felhasználni.
Száraz, sötét helyen 10-25 C fokon tárolandó, figyelve arra, hogy légmentesen zárjuk vissza a záró csíkot, fagytól óvjuk

Dél-Amerika indiánjai már évszázadok óta ismerik, és ma is sokféle betegség kezelésére használják a 20 méter magasra növő, csodálatos virágokat hozó, örökzöld, és akár 700 évig is élő Lapacho-fa (Tabeuis aveilanedoe) kérgét.

Argentína és Mexikó között húzódó trópusi esőerdőkben és ültetvényeken találkozhatunk e csodás növénnyel, melynek közel 100 fajtáját is ismerik, de igazán hasznos tulajdonságokkal csak néhányuk rendelkezik. Évente 1-2 alkalommal fejtik le a fa kérgét, mely kívül relatív sima és szürke ám a drogja a belső, vöröses-barna részében rejlik, ezt apróra reszelik, és teaként fogyasztják. A fakéreg 40 éves kor után éri el a gyógyászati célra is alkalmas hatóanyag-koncentrációt.

Gyógyászati szempontból két fajtája között szoktak különbséget tenni: az egyik a La pacho colorado, azaz vörös La pacho, ipe roxo,a másik pedig a La pacho morado, azaz lila La pacho. Ez utóbbi gyógyhatását intenzívebbnek tarják, a hűvösebb klímát igényli, így inkább az Andok magaslatain és Paraguay magasabban fekvő helyein nő. A Pau D’arco, Taheebo és Ipe Roxo neveken is ismert fa kérgének széles körben elterjedt használata miatt például Brazíliában nemzeti jelképnek számít. Más vidékeken az indián őslakosság az “élet fájának”, az “istenek fájának” nevezi, teáját pedig inka indián teaként is emlegetik.

Az indiánok nyálkahártya- és bőrfekélyek, hasi panaszok, különféle daganatok, reumás, fájdalmak, asztma, fertőzések és legyengülés esetén alkalmazzák előszeretettel. Ez a dél-amerikaiak egyik univerzális gyógynövényének tartott La pacho nagyon magas ásványi anyag tartalommal (vas, kálium, kalcium, mangán és magnézium) rendelkezik, általános roboráló, immunerősítő hatása van, enyhíti a fertőzéseket és bőrbetegségeket, és csökkenti a szív- és érrendszeri panaszokat, sőt a szakértők szerint a daganat elleni küzdelemben is kiválóan segít.

Gyógyító hatóanyagai

Nem hiába használták már az inkák varázslói (sámánjai) a La pacho teát a legkülönbözőbb betegségek ellen. Nem olyan régen figyeltek fel a tudósok arra, hogy a perui és bolíviai indiánok a növényi kivonatot nagyon eredményesen alkalmazzák gyulladások, ízületi panaszok és daganatok kezelésére. Az 1960-as években indított kutatások után többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregből. A csodálatos természetnek hála, mint sok más gyógynövény, vagy gyógyító étel (zöldség, gyümölcs) esetében, a La pachonál is megfigyelték a hatóanyagok szinergetikus hatását, ami azt jelenti, hogy a különleges gyógyító hatás igazából a növényben jelen levő hatóanyagok összjátékából adódik, míg az egyes anyagok önmagukban nem hoznának jelentősebb eredményt.

Azért nézzük meg, milyen hatóanyagokat is tartalmaz a kéreg a fitoterápia iránt intenzívebben érdeklődő olvasóink kedvéért:

Fő hatóanyagai:

naphto- és furano-naphtochinon nevű alkaloidok (La pachole és La pachone), melyek idegrendszerre ható anyagok. A La pachol antibiotikus, sőt tumor növekedést gátló hatású. A vizsgálatok azt igazolják, hogy bár ez az anyag a kéregben csak minimális mennyiségben fordul elő, mégis igen effektív, tehát nem szükséges készítményben magunkhoz venni a La pachot, hanem teaként fogyasztva is hozzájuthatunk értékes összetevőihez.

További hatóanyagai:

flavonoidok, szaponinok, illetve izokumarin, kumarin, iridoglikozid és fenolkarbonsav. Ásványi anyag tartalma is igen magas és sok nyomelemet is tartalmaz: kalciumot, magnéziumot (segít stressz és izomgörcsök esetén), szelént és cinket (biológiai védőanyagok), mangánt (erősíti a szervezet ellenálló képességét), vasat (hiánya vérszegénységhez, fáradtsághoz, étvágytalansághoz vezet), jódot (a csontok stabilitásáért felelős, támogatja a sebgyógyulást), szilíciumot, rezet,foszfort,káliumot, illetve molibdént, nátriumot, kobaltot, bórt, aranyat, ezüstöt, stronciumot, báriumot, és nikkelt.

Felhasználása
Mivel hatóanyagai komplex módon hatnak, a növény felhasználási köre is széles. Lássuk, milyen értékes tulajdonságokkal is rendelkezik!

– Immunstimuláló
. Ez főleg a chinonoknak (alkaloidoknak) köszönhető, melyek kis koncentrációban (nanogrammnyi adagban), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfociták) takarító- (fagocita) funkcióját. Ezek a fehérvérsejtek a rossz struktúrájú, azaz daganatsejteket és a kórokozókat falják fel, azaz az ő munkájukat könnyíthetjük meg a La pacho tea fogyasztásával.

– Erős antibiotikus hatású, azaz segíti a szervezetet a kártékony baktériumok, sőt, még a vírusok és gombák elleni védekezésében és azok legyőzésében is.

– Fokozza a sejtek anyagcseréjét, méregtelenít, segíti a kiválasztást; különösen a májsejtek méregtelenítő tevékenységét és a nyirokkal történő salakanyag-transzportot, azaz azok kiválasztását fokozza.

– Daganat gátló, mivel segít elpusztítani a daganatos sejteket. A már emlegetett La pacho-alkaloidok (nanogrammnyi mennyiségben is) gátolják a daganatsejtek szaporodását. Azáltal is daganatellenes, hogy immunstimulálóként javítja a szervezet ellen álló erejét, a salaktalanító funkciók támogatásával pedig könnyebbé válik a kemoterápia mellékhatásainak leküzdése.

– Sokféle és magas ásványianyag -és nyomelem-tartalmának köszönhetően vérképzést elősegítő hatású, ezáltal könnyebben regenerálódik a vérkép.

– Jó gyulladásgátló, hiszen hatóanyagai antioxidáns (szabadgyök-fogó) tulajdonságúak.

– Csökkenti a sejtmembránok szétesését, és a belőlük keletkező gyulladáskeltő prosztaglandinok szintjét.

– Fájdalomcsillapító hatású, mely ugyancsak a prosztaglandinok termelődésének csökkenésére vezethető vissza.

– Fokozza a kiválasztást, mivel serkenti a nyálkahártyák mirigyeinek nyákelválasztását, javítja a vizelet kiválasztását, a máj méregtelenítését, a nyirokkal történő salakanyag-eltávolítást, vér- és bőrtisztító hatással rendelkezik és segíti a sebgyógyulást.

Comments are closed.

TOP