Vitamarin

Vitamarin

 

Az Engraulis japonicus hal olajáról van szó.

Ez a hal a sarki tengerekben található halakkal ellentétben, ezen halak zsiradéka csaknem ideális arányban tartalmazza a telítetlen zsírsavakat, főleg az omega 3-at, viszont a D- és A vitaminból kevesebbet tartalmaznak, a túladagolás veszélyének elkerülése érdekében.

A leglényegesebb zsírsavak rendkívül fontos szerepet játszanak az emberi szervezet több életfontosságú folyamatában.

Részt vesznek többek között a vérnyomás- és véralvadékonyság szabályozásában, pozitívan befolyásolják a szervezet védekező rendszerét, illetve elősegítik a zsírok átalakítását. A D vitamin elősegíti a kalcium és a foszfátok felszívódását a belekből, és jelenléte elengedhetetlen az ideg- és izomrendszer helyes működését illetően is. Az A vitamin erősíti a szervezet ellenálló képességét, támogatja a csontok, a haj, a bőr és az íny növekedését, fejlődését, valamint pozitívan hat a látásra is. Különösképpen gyermekkorban és felnőtté váláskor válnak fontossá ezek az anyagok, ezért ilyenkor feltétlenül ajánlott a megfelelő kiegészítő készítmények, azaz például az ezek közé tartozó Vitamarin használata.

Miért fontos a halzsír/ halolaj? A laikusok körében, részben a szakemberek körében is általános az a hiedelem, hogy az A és D vitaminok pótlása miatt.

Valójában a halolaj a szervezet telítetlen zsírsavakkal történő ellátásában nélkülözhetetlen. Ezek ugyanis elengedhetetlenek a sejtmembrán kiépítéséhez – az egészséges sejtmembránra legnagyobb szüksége az immunrendszernek van. A sejtek legnagyobb része csak néhány napon keresztül szolgálja az immunrendszert, némelyik ráadásul csak néhány órára. Ezek elsősorban a sejtes immunitás rendszerében játszanak fontos szerepet. Ezek olyan sejtek, melyek eltávolítják szöveteink és szerveink elöregedett, degenerálódott, elhalt, vagy daganatosan elfajzott sejtjeit.

Ezen immunsejtek lecsökkent tevékenysége esetén a szövet idő előtt kezd öregedni, és az elöregedett, vagy elhalt sejtek, melyek elveszítették funkciójukat, már nem képesek lecsökkent sejtimmunitás mellett helyüket átadni az újak számára. Azokon a területeken, ahol nagymértékű halfogyasztás folyik, az emberek magas életkort élnek meg viszonylagosan jó egészégi állapot mellett. Érdekes, hogy az allergiás megbetegedések, és az immunrendszeri problémák növekedése valószínűleg összefügg (statisztikai alapon korrelál) az étrendből hiányzó halakkal. Hasonlóképpen az onkológiai betegségben szenvedő páciensek között sokkal nagyobb azoknak a száma, akik nem esznek halat. Nagyon érdekes tény továbbá, hogy azok a gyerekek, akik nem esznek halat (vagy csak keveset), nagyon gyakran szenvednek mandulagyulladás különböző formáival.

 

Ahhoz, hogy szervezetünket optimálisan ellássuk többszörösen telítetlen zsírsavakkal, halat kellene fogyasztanunk legalább heti két alkalommal. Ezt leghatékonyabban olyan halak fogyasztásával érhetjük el, mint a lazac, tonhal, makréla, és az általánosan zsíros halakkal. Nem mindenki szereti a halat, éppen ezért lehetséges alternatíva a szükséges omega 3 zsírsavak pótlására a tisztán halzsírt tartalmazó zselatinkapszula, melynek fogyasztásával ezeket a hatóanyagokat be lehet juttatni a szervezetbe.

Az optimális adag 1 kapszula naponta. Terhes nők számára javasoljuk az adag csökkentését hetente 2 kapszulára, az A-vitamin túladagolás elkerülése miatt. Ez a javaslat csak a biztonságot szolgálja. A valóságban a napi 1x 1 kapszula sem tartalmaz a terhes nő számára veszélyes A-vitamin szintet, de számolni kell az egyéni adottságokkal.

 

Mikor alkalmazzuk a Vitamarin-t

Elsősorban ott, ahol immunrendszeri egyensúly jelentős megbomlása jelentkezik – gyakori bakteriális megbetegedéseknél, beleértve a gennyes mandulagyulladást, allergiás megbetegedéseknél, -amennyiben az ember nem allergiás, vagy túlérzékeny az omega 3- telítetlen zsírsavakra.

A Vitamarin ajánlott abban az esetben is, ha a testben polipok alakultak ki, daganatok esetén, ha a bőr szemölcsszerű nyúlványoktól szenved, és természetesen bizonyított rákos daganatok esetében, -ez a készítmény javítja a sejtimmunitás szintjét.

Itt is érvényes a fent említett adagolás. A magasabb adagolás esetében valószínűleg nem érünk el semmilyen pozitív eredményt, sőt A- és D-vitamin túladagolást idézhetünk elő, bár ezen vitaminok a Vitamarinban csökkentett mértékben fordulnak elő! A várt hatás csak a rendszeres, ajánlott mértékű adagolás következtében jelentkezik, elsősorban azoknál az embereknél, akiknél a hal az étlapjukon legföljebb a karácsonyi ponty alakjában jelentkezik.

 

A Vitamarin további pozitív hatásai

  • erősíti az immunrendszert
  • támogatja a retina, valamint a fedőszövetek helyes működését
  • segítségével megőrizhető a csontrendszer és a fogazat egészsége
  • csökkenti a koleszterinszintet

Szilágyi Judit kineziológus kiegészítése:

A halolaj rendszeres fogyasztásának vizsgálata során az orvosok azt találták, hogy gyerekek esetében már háromhónapnyi szedés után csökken a hiperaktivitás mértéke, és mérhetően, látványosan növekszik a tanulási képesség, pl. a figyelem és a koncentrációs képesség.

Nyugati országokban, pl. Angliában iskola előkészítők, óvodák és iskolák a hiperaktív gyerekek szüleinek javasolják, hogy naponta adjanak gyermekeiknek halolajat különféle ételekbe keverve. A halolaj rendszeres fogyasztása bizonyíthatóan javítja a tanulási képességeket is.

Ajánlott továbbá a magas koleszterinszint káros hatásainak kivédésére, és az agy, valamint az idegrendszer védelmére is. Magyarországon eredményesen alkalmazzuk hiperaktív, dyslexiás, tanulási problémás, szétszórt figyelmű gyerekek fejlesztésére Korolennel együtt, amellyel a kineziológiai kezelés, illetve a pedagógiai fejlesztés kiegészíthető. Gyerekeknek ki lehet bontani a kapszulát, és ételbe lehet keverni, vagy műanyag kanálban adni.

Comments are closed.

TOP