Home > Energy > A Napsugarak káros és jótékony hatásúak is lehetnek!

A Napsugarak káros és jótékony hatásúak is lehetnek!

A Napsugarak káros és jótékony hatásúak is lehetnek, ezért Ön válassza az arany középutat

 

Napozzunk vagy ne napozzunk, ez itt a kérdés! Az UV sugárzás jelentősen befolyásolja az emberi szervezet működését – aktiválja a testben a D vitamint, hat a bőrre és a szemre. A bőrpigmentek (melanin) számának növelésével bőrpírt, majd bőrszínsötétedést idéz elő. Bőrgyulladást is okozhat (solaris dermatitist), ún. leégést, ami jelentős mértékben növeli a bőrdaganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét.

Annak ellenére, hogy a szakemberek egyre többet beszélnek a napozás káros hatásairól az egész világon a napbarnított bőr a divat, és ez a trend már kezdi átlépni az egészséges határokat. Az emberek egyre több időt töltenek a természetben, ami még önmagában egészségük javát szolgálhatná, ám testüket gyakran sanyargatják a napon, s ezzel veszélynek teszik ki a káros napsugárzással szemben. Amennyiben túl sok időt töltünk a napon bőrünk keményen megfizet ezért. Idő előtt el kezd öregedni, ráncosodik, meglazulnak a kötőszövetei, pikkelyes hámréteggé szárad, és legrosszabb esetben kialakul a bőrrák. Annak ellenére, hogy a bőrgyógyászok évről évre felhívják a figyelmet a napozás káros hatásaira, szinte megdöbbentő, hogy az emberek ezt mennyire félvállról veszik. A fiatalok közül például nagyon kevesen védik magukat a tűző déli napsugarakkal szemben valamifajta fejfedővel.

A kozmetikai ipar kínálata rendkívül gazdag, és a boltokból szinte kifolynak a preventív hatású készítmények. Hogyan válassza ki a vásárló, hogy számára melyik termék lenne a legmegfelelőbb?

A napkrém-, tej- vagy olaj dobozán feltüntetett faktorszám azt mutatja nekünk, hogy a készítmény használatával mennyivel tovább maradhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. Minél többször szenvedünk a leégéstől annál nagyobb a veszélye annak, hogy később bőrrák alakuljon ki szervezetünkben. A 15 faktoros krém már elegendő biztonságot nyújt. A 20 faktoros pedig teljes körű védelmet biztosít. A magasabb faktorszámú készítmények már rendszerint semmivel sem képesek többet nyújtani.

Nagyon fontos, hogy elsősorban a gyermekeket védjük a napsugárzástól, főleg mostanság, amikor egyre jobban fogy az ózonréteg. Akkor, ha nem sikerült megelőznünk a leégést, ha már megtörtént a baj, szenteljünk a problémának nagyobb figyelmet. Az Energy készítményei közül a Ruticelit, esetleg a Cytovital kiválóan megnyugtatja a bőrt, sőt mindkét krém megelőzésképpen is használható. (vm)

A napozás és a fürdőzés szervesen hozzátartozik a nyári pihenéshez, de…

Vigyázzunk a túlzott napozással

Annak ellenére, hogy a napfény az élő erő pótolhatatlan forrása, egyre többet hallunk arról, hogy milyen károkat okozhat az ember egészségében. A természetes és mesterséges UV sugárzásnak ugyanis egy sor kellemetlen hatása is lehet. Akkut módon solaris dermatitist (leégést), hosszabb idő elteltével pedig olyan krónikus elváltozásokat okozhat, amelyeken már nem lehet segíteni (bőröregedés, immunreakciózavar, bőrrák, stb.).

Bőrtípustól függetlenül mindenkinek gondolnia kell a megelőzésre, amely főleg az alapos védelem segítségével valósítható meg. Hiszen a bőrgyógyászok is állítják, hogy a rákos páciensek fele bőrrákban szenved, és az esetek két harmadában a betegség kialakulása összefüggésbe hozható a napontartózkodással.

Hogyan előzhetők meg az esetleges kockázatok?

Amennyiben lehet, ne menjen napra 12 és 15 óra között.

Bőrét rendszeresen ápolja védőkrémmel.

Akkor se napozzon több órát, ha bekente magát naptejjel.

Bőrét akkor is kenje be védőkrémmel, ha felhő alatt tartózkodik (a veszélyesebb sugarak a felhőn is áthatolnak).

Három éves kor alatti gyermekek ne tartózkodjanak hosszabb ideig a napon.

Amennyiben bőre lepirul, ajánljuk, azonnal kezelje a megfelelő krémmel. Az Energy infokozmetikai termékei közül jó szolgálatot tehet ilyen esetben a Ruticelit és a Cytovital. A Cytovital a napsugárzással szemben is képes megvédeni a bőrt.

Az UV sugárzás káros hatásai azonban nem csupán a bőrt érintik. A szakemberek szerint az UV sugarak felszívódásával szervezetünkben több szabad gyök keletkezik, sejtjeinkben felgyorsul a fehérjék, a zsírok lebomlása, ami a sejtműködés károsodásához vezethet. Ez érelmeszesedést idézhet elő, felgyorsíthatja az öregedés folyamatát (Alzheimerkór, reuma, parkinsonkór, szürke hályog, stb.), illetve daganatok kialakulását is produkálhatja.

, , ,

Comments are closed.

TOP