Megelőzés, védelem testnek és léleknek

Úgy tűnik, ez a téma ma nagyon, nagyon aktuális. A médiában nap mint nap egyre rémisztőbb hírek jelennek meg. Ez nemcsak a laikusoknak szóló cikkekben, hanem a szaksajtóban is jelen van. Ma már a zárt orvosi fórumok, illetőleg a politikai csatározások részévé is vált. A médiában a nyilatkozatok is ellentmondásosak. Az egyik szakértő azt mondja: enyhe, néhány nap alatt lezajló járványról lesz szó. A másik több milliós megbetegedésről beszél. Sohasem láttak még ilyen gyorsan mutálódó (változó) vírust, de azért érdemes az eredeti (több hónappal ezelőtti!) vírustörzs ellen készülő vakcinával beoltatni magunkat.

 

Máshol elmondják, hogy a vírus még nem mutálódott. Egyszerre vagy egymás után kell a kétféle oltást adni. Érdekesek a cseh és a német orvosok véleményei is.

Azt sugallja minden, hogy az oltás az egyetlen üdvözítő dolog. Bennem mint magánemberben a “kisördög” azt sugdossa, hogy itt hatalmas pénzekről is szó van. Ahogy a médiából megtudhattuk, az országunk részére e stratégiailag olyan fontos terméket gyártó cég több mint 90 százaléka egy ciprusi offshore cég tulajdonában van, de nem tudni, hogy ki a valódi tulajdonos. Lehet tovább is gondolni a dolgot…

Javaslatok a megelőzéshez

Mit tehetünk még a vírus ellen?

Legelőször is száműzzük magunktól a félelmet. Ne hallgassuk és nézzük a félelmet keltő híreket! Ha félünk, aggodalmaskodunk, máris gyengül az immunrendszerünk. Mint a néhány éve influenza-8elhunyt írónő, Szepes Mária is tanítja: félni valamitől annyit jelent, mint mágnessé válni a félelem tárgya számára. Ha megszűnt a félelem, megszűnt a vonzás.

Fontos továbbá a pozitív hozzáállás a dolgokhoz. Jó a rendszeres relaxálás, a megfelelő zene hallgatása, a meditálás vagy a jóga. A megelőzés céljából tartsuk magunkat az általános higiénés rendszabályokhoz: gyakori fertőtlenítős kézmosás, szellőztetés, friss, tiszta levegőn való tartózkodás, a tömeg kerülése stb. Lehetséges jó minőségű, három rétegű maszk viselése – én ezt javasolnám az egészségeseknek is (nem csak a betegeknek), ha úgy érzik, szükséges a védekezésükhöz. A régi szlogen – “zsebkendőbe köhögj, tüsszents” – ma is érvényes, bár kevesen tartják hozzá magukat.

Testünket edzhetjük a Kneipp által ajánlott lemosásokkal, váltófürdőkkel is. Javasolható a szauna, illetve a gőzfürdő rendszeres használata, a test (torok, láb) lehűlésének, átnedvesedésének kerülése, a dohányzás elhagyása, a megfelelő alvásidő, az optimális hőmérséklet beállítása a szobában, különösen a hálószobában, az elalvás előtti szellőztetés, tornagyakorlatok a szabad levegőn vagy az alaposan kiszellőztetett szobában. Fontos még a testi-lelki “túlhajszoltság”, a stressz kerülése.

Készítsük fel a szervezetet az őszi időszakra, mivel ilyenkor a légzőszervek és a tüdő is fokozottan érzékeny a fertőzésekre. Az ősz gyümölcseinek fogyasztása, a szervezet vitaminraktárainak feltöltése is szükséges. Javasolható a szőlőkúra. Fogyasszunk minél több gyökérzöldséget, mint a répa, hagyma, fokhagyma, cékla, fekete retek. Nagyon jó a sütőtök és a tökmag, továbbá az őszi gabonák gyakori beiktatása az étrendbe. Gondoljanak csak a kásákra és az otthon sütött kenyér illatára, ízére. Felhívom a figyelmet a (minél sötétebb) zöld levelű zöldségekre is. A nyári zöldségekről térjünk át az ősziekre: tök, brokkoli, karfiol. Ajánlott továbbá a savanyított káposzta bőséges fogyasztása.

Korábban több éven át dolgoztam influenzaosztályon és körzeti ügyeletesként is. Járványos időben 24 óra alatt akár 80-100 beteget is elláttam. Én magam sohasem kaptam el a betegséget. Akkor még nem ismertem az alább felsorolt egyéb védekezési lehetőségeket, így esténként “csak” hagyma, fokhagyma rendszeres fogyasztásával védtem magam. Megjegyzem: sem én, sem a családtagjaim sohasem kaptunk influenza elleni oltást. Szigorúan csak magánemberként mondom mindezt. Közeli ismerőseimnek is alternatívaként az Oscillococcinumot, illetve a megfelelő Energy termékeket ajánlom.

De döntse el ezt mindenki saját maga, és beszélje meg a kezelő- vagy háziorvosával is.

Ajánlott homeopátiás szerek, immunerősítők

Lássuk az egyéb, alternatív védekezési lehetőségeket. (Az alább felsorolt szerek mindegyike megtalálható az interneten, a homeopátiával, a gyógynövényekkel, a méhészeti termékekkel, vagyis az apiterápiával foglalkozó oldalakon, valamint a gyógynövénykönyvekben, elsősorban dr. Nagy Géza könyveiben.)

Az Oscillococcinum: az influenza fő, valódi vírusellenes homeopátiás gyógyszere. A családomnak már szeptemberben elkezdem adni, havi egy alkalommal egy fiolát. Ha nincs járvány, akkor havonta ismételjük az őszi-téli hónapokban. Járványveszélykor hetente egy fiola az adag. Nyár végén, ősszel érdemes belőle “bespájzolni” (2-3 dobozzal), mert volt olyan influenzás időszak, amikor sokáig hiánycikké vált. Ha kitört a betegség, naponta 1-3 fiola, (első nap 3×1 fiola, 2. nap 2×1, 3. nap 1×1 fiola) a megfelelő adagolás. Megjegyzendő, hogy ez a készítmény átmenetileg felerősítheti a tüneteket, ugyanakkor gyorsítja is a betegség lefolyását.

Magából a kórokozóból készült homeopátiás gyógyszer az Influenzinum nozóda. Megelőzésként C200-s hígítás esetén 2 hetente 2 napig 1×5 golyócska, a C30-ból 2 napig 2×5 golyócska naponta, és ez 5 naponként ismételhető. Ezt a szert ne szedjük akkor, ha a tünetek már megjelentek! Adható még abban az esetben, ha a gyógyulás nagyon elhúzódó, vagy sokáig fennállnak még maradványtünetek.

Továbbá immunrendszerünk erősítése szükséges. Ezt elősegítik az antioxidánsok, cink, szelén, folsav, C-vitamin, frissen facsart gyümölcs és zöldséglevek fogyasztása, lehetőleg helyben termett idénygyümölcsökből, zöldségekből. Ezek fogyasztását se vigyük azonban túlzásba. A leveket tiszta vízzel hígíthatjuk is. Naponta legalább egy (magyar) alma javasolt. A bio minőséget, gondolom, nem kell hangsúlyoznom. A homeopátiás Echinacea D4-6-12-es vagy 5CH-s hígításban napi 2×5 golyócska 5-7 napig, majd 7-10 nap szünet. Kialakult betegség esetén 3×5 golyócska naponta 4-6 napig. Folyamatosan nem szabad szedni!

A Vincetoxinum (vadpaprika) egyéb lázas, hurutos betegségek esetén is jó, D6-12-es hígításban 1-2×5 golyócska 1-2 hétig. Ha a tünetek már kialakultak, 3-4×5 golyócska javasolt maximum 5-6 napig. Ha nincs javulás 2-3 nap után, jelentkezzen orvosánál.

A homeopátiás komplex szerek közül ajánlható még az Engystol és a Gripp-heel injekció (1 pohár vízben oldva) vagy a tabletta. Az injekciót be is lehet ad(at)ni az előírásnak megfelelően, de az macerásabb, és sokan nem szeretik magukat szurkál(tat)ni. Segíthetnek még a Lymphomyosot cseppek. A javaslat, az adagolás és a leírás megtalálható az interneten vagy a dobozukban.

(folytatáshoz kattintson az alábbi linkre)

Méhészeti termékek, gyógynövények

A méhészeti termékek közül a propolisz cseppek, a hársméz, az akácméz, a hagymaméz, a vöröshere és a fenyőméz ajánlott. Jó még a virágpor-kúra, a méhpempő, a lépesméz elrágcsálása. A virágporra érzékenyeknek természetesen ezek nem ajánlottak!

A gyógynövények közül számításba jön az illóolajat tartalmazó kakukkfű, szurokfű, borsikafű egyenlő arányú keveréke, továbbá a hársfa, a bodza, a rozmaring. A bodza- és hársfateát huzamosan ne fogyasszuk, mert szívgyengeséget okozhatnak! A teát lehetőleg magában igyuk, de lehet a langyos teába mézet és citromot is tenni. Megemlítendő még a Szlovákiában kapható szomoljai szeklice (Leuzea), valamint a ginszeng, a bazsalikom, a benedekfű és a keskenylevelű útifű. Az angyalfűből és a bábakalácsból készített bor és alkoholos kivonat ugyancsak hasznos lehet.

Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz a csipkerózsa bogyója: 1 evőkanálnyit 2 dl langyos vízben áztassunk 6-8 órán át! A vitamin kinyerésére ezt sohasem főzzük vagy forrázzuk!

Szintén sok C-vitamint tartalmaz a homoktövis bogyója és a növényből készült termékek. A friss homoktövisben kb. tízszer több C-vitamin található, mint a narancsban.. A benne található egyéb anyagok (béta-karotin, E-, F-vitamin, flavonok, kalcium, magnézium, cink stb.) miatt ideális téli segítség számunkra.

Immunerősítő gyógynövény továbbá a bíborvörös kasvirág (Echinacea) tinktúra. Influenzánál megelőzésre napi 20 cseppet fogyasszunk, de huzamosabb ideig ezt se szedjük!

Illóolajok aromalámpába, fürdővízbe

Az illóolajok (gyógyszertári minőség) közül a teljesség igénye nélkül ajánlhatók: eukaliptusz, citrom, citromfű, borsmenta, mirtusz, izsóp, rozmaring, szurokfű, kakukkfű, zsálya, muskotályzsálya, fenyőfélék, ánizs, bazsalikom, kajeput, fahéj, kopaiva, mirha, niauli. Ezeket illatmécsesben (aromalámpában) alkalmazhatjuk, általában 5-15 cseppet. Inhalálásra is lehet őket használni. Ekkor 2-3, maximum 5 cseppet tegyünk 2-3 liter forró vízhez.

Epilepsziások nem használhatnak néhány illóolajat, ezek: kakukkfű, kömény, rozmaring és zsálya. Terhes nők sem alkalmazhatják mindegyik illóolajat.

Illóolajos fürdő készítésénél az illóolajból 10-15 cseppet (!) oldunk fel kevés (3-4 evőkanál) tejben, vagy tejszínben, de lehet mézben (vagy zsíros bőr esetén folyékony szappanban is oldani), és ezt öntjük a kád fürdővízbe. Gyermekeknek – felnőtt kádba – maximum 3-5 cseppet tegyünk. Ha a bőr kipirulna, égő érzés jelentkezne, értelemszerűen csökkentjük az adagot.

Illóolajok belsőleg való alkalmazását öngyógyításra, laikusoknak nem ajánlom.

Az Energy nyújtotta lehetőségek

Kb. 10 éve még receptre is fel tudtam írni a gyógynövényeket, amelyeket a gyógyszertárakban teává állítottak össze, a bolti ár egytizedéért. Majd elkövetkezett az időszak, hogy hol ez, hol az grepofit-dropsa gyógynövény sem volt kapható, úgyhogy abba kellett hagynom. Ily módon sajnos elmarad a gyógyteakészítés “szertartása” is, nem élvezhetjük az illatát, egyedülálló ízét sem. Gondoljunk csak egy menta vagy hársfateára. Természetesen esténként, vagy ha időnk van rá, elkészíthetjük teáinkat.

A táplálékkiegészítők közül az Energy cég készítményeit évek óta ismerem, használom. Ezek a jól összeválogatott összetevőket már készen tartalmazzák. Nem kell boltokban keresgélnünk, és külön összeállítanunk a teáinkat, fürdőnket stb. E termékek nagy előnye, hogy a kis üvegben vagy előre elkészítve (egy üveg szénsavmentes vízben) magunkkal vihetjük őket. (Nem minden munkahely tűri el a munkaidőben történő teakészítést.)

Véleményem szerint az alábbi termékek ajánlhatók elsősorban. Ősszel a tüdő és a légutak erősítésére hasznos alapszer a Vironal gyógynövény-koncentrátum, amely a kitűnően összeállított gyógynövények, illóolajok és egyéb anyagok keverékét készen tartalmazza. A 200 mg C-vitamint és hibiszkuszt, valamint 5-féle illóolajat tartalmazó Flavocel-ről és a grépfrútmag-kivonatot, kasvirágot, hibiszkuszt, zsályát is magában foglaló Grepofit-ról sem szabad megfeledkeznünk.

A “nagyágyú” az immunstimuláló és a fertőzések elleni hatásos “sárkányvér”, vagyis a Drags Imun, valamint az ugyancsak fertőzések elleni, illetve immunerősítő Imunosan.

Meg kell említeni még a Revitae összetett, immunrendszert is segítő hatásait, a vitaminokat, homoktövist, Aloe verát, gránátalmát, méhpempőt, japánbirset, kínai schizandrát tartalmazó B!omultivitamin-t, továbbá a fontos ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket kolloid formában tartalmazó (így 98%-os felszívódást biztosító) Fytomineral cseppeket.

Szintén ajánlható készítmény az immunrendszer erősítésére, tüdőproblémákra ható anyagokat is magában foglaló King Kong. Ugyancsak növeli a szervezet ellenálló képességét a leuzeát is tartalmazó Stimaral.

A Probiosan-t is kihasználhatjuk az immunrendszerünk erősítésére légúti hurutok, megfázások esetén. Gyulladásellenes, immunrendszerre is ható, továbbá A- és D-vitamint tartalmazó készítmény a Vitamarin. A-vitamin tartalma a nyálkahártyák (légutak) szempontjából védőhatású. A D-vitaminról számos adat gyűlt össze, bizonyítva, hogy alacsony D-vitamin-szint esetén 40%-kal gyakrabban fordul elő légúti fertőzés, így influenza is.

A zöldárpa (Barley), illetve az algát is tartalmazó Spirulina Barley javallatai között is megtalálhatjuk a gyulladásokkal, fertőzésekkel szembeni védelmet, valamint a nyálkahártyák regenerációját támogató hatást. A Chlorella alga indikációi között is leírták az immunrendszer működését ösztönző hatást, továbbá gazdag forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, nyomelemeknek, amelyek segíthetnek bennünket szervezetünk erősítésében, a fertőzések elleni küzdelemben.

A fenti készítmények szedését szintén csak ajánlani lehet.

A külső védelem eszközei

A helyiségek levegőjét fertőtlenítő, 11-féle illóolajat tartalmaz a Spiron spray, szerintem nagyon kellemes, citromos jellegű illattal.

Hétféle illóolaj, grépfrútmag, tuja, boróka, kámforfa, licsi stb. kivonat és humin anyagok találhatók a Balneol fürdőolajban. Alkalmazásakor az illóolajok illatterápiás hatása is érvényesül. A Podhájska termálforrás sókoncentrátumát tartalmazó Biotermal fürdősó kapcsán kiemelendő a sós fürdő jó hatása a légúti betegségekre.

938170633w320h320Mint a fenti felsorolásból és összehasonlításból látjuk, az Energy készítmények komplexen tartalmazzák a szükséges gyógynövényeket, illóolajokat és egyéb összetevőket. Észrevehetjük, hogy szinte az összes Energy termék felsorolható – vagy fertőzés-, illetve gyulladásellenes, légzőszervünket, immunrendszerünket segítő hatásuk, vagy a szervezetünket nélkülözhetetlen vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal ellátó, pótló összetételük okán.

Családunk az őszi-téli időszakban általában az Oscillococcinumot, ritkábban az Echinaceát szedi, de rendszeresen használjuk a fent említett Energy készítményeket, elsősorban a Grepofit-ot, a Flavocel-t, a Spiron-t, a Vitamarin-t, a fürdőolajat és a sót. A Vironal-t, a gyógynövények íze miatt, családunk más tagjai nem kedvelik, ezt csak én szedem ősszel.

Néhány jó tanács

Végül néhány jó tanács: egy időben ne alkalmazzák a homeopátiás szereket, illetve az illóolajokat tartalmazó készítményeket. Hetente, havonta azonban lehet őket váltogatni. Egy időben elég 1-2-féle készítményt szedni.

Ha megbetegszenek, maradjanak otthon, feküdjenek (feküdjék ki a betegséget), szedjék a felírt gyógyszereket, vitaminokat, a fent ajánlott készítmények valamelyikét, kortyolgassanak gyógyteákat. Könnyen emészthető, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálékot fogyasszanak. És természetesen, ha az állapotuk néhány nap alatt nem javul, esetleg romlik, keressék fel (ismét) orvosukat.

Dr. Gombos László
belgyógyász főorvos

Comments are closed.

Miért jó a hírlevél?

Mert nem marad le semmiről
Mert mindig tudja az akciókat
Mert nem felejti el a rendezvényeket
Mert érdekes
Mert csak

Hírlevél
Oldal ajánló
Ajánld az oldalt ismerőseidnek. Ird be az e-mail címét.

E-mail:

Galéria
229-198-large
Aktuális rendezvények
2019. május
h K s c p s v
« ápr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031