Home > Energy | Érdekes > SÜSSENEK SAJÁT KENYERET!

SÜSSENEK SAJÁT KENYERET!

SÜSSENEK SAJÁT KENYERET!

Gyakran beszélnek a fehér mérgekről és arról, hogy kerülnünk kellene őket, mint ördög a tömjénfüstöt. Ritkán jut azonban eszünkbe, hogy éppen a fehér liszt az alapanyaga a közönséges kenyérnek, ami mindennapi étkezésünk része. Igazat szólva nem csak a fehér liszt az, ami nyugtalaníthat bennünket. A kenyér készítésekor egy sor lazító, ízesítő és konzerváló anyagot is használnak, amelyek a gyártók munkáját jelentősen megkönnyítik.

A házi kenyér sütése ugyanis igazi csoda, és a végeredmény egy sor dologtól függ. Mégis mindenkinek ajánlom, hogy legalább néha süssön saját, teljes kiőrlésű kenyeret rozslisztből, búzalisztből, tönkínybúza-lisztből vagy más teljes kiőrlésű lisztből – jó szórakozás és egészséges is.
A klasszikus házi kenyér sütéséhez élesztő helyett rozskovászt használnak, de az elkészítés kissé hosszadalmas, az eredmény pedig bizonytalan, úgyhogy amatőr próbálkozásunkhoz mégiscsak fogadjuk el az élesztőt. Átlagosan kg liszthez kocka élesztőre (20 g) van szükségünk. A kenyérsütés menetét pontokba szedve írom le, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

1. Elkészítjük a kovászt – az élesztőt elmorzsoljuk egy tálba, adunk hozzá egy kávéskanál barna cukrot vagy mézet, 1 evőkanál lisztet és 3 evőkanál langyos vizet – meleg helyen hagyjuk feljönni, kovaszrendszeresen megkeverjük.

2. A teljes-kiőrlésű lisztet vagy azok keverékét összekeverjük a magokkal vagy a mogyoróval (használhatunk lenmagot, napraforgómagot, tökmagot vagy szezámmagot és mindenféle mogyorót ízlés szerint) és kis marék sót (kb. 15 g) adunk hozzá.

3. A száraz hozzávalókat összekeverjük a kovásszal, adunk hozzá 300-400 ml vizet és dagasztással tésztává dolgozzuk össze. Ha akarunk, dolgozhatunk a tésztába kevés növényi olajat is, de nem feltétlenül szükséges. A tésztának nem szabad ragadnia.

4. Cipót formázunk belőle, és konyharuha alatt hagyjuk kelni egy órát.

5. A tésztát ismét átdolgozzuk, kialakítjuk a kenyér végleges formáját és újabb egy órát hagyjuk kelni. Közben felhevítjük a sütőt 220 °C –ra, az aljára teszünk egy tűzálló edényt vízzel (ez fontos, ne felejtsük el).

kenyer6. A megkelt cipókat sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük, 20 percig sütjük 220 °C-on, majd 170 °C-on további 15 perc alatt készre sütjük. Sütés közben permetezőből vizet spriccelünk a kenyérre, hogy fényes legyen a héja.

7. Miután megsült, a kenyeret rostélyra téve hagyjuk rendesen kihűlni, hogy minden oldalról járhassa a levegő.

 

Jó étvágyat kíván és sok örömet a saját kenyér sütésében

 

 

Mgr. Tereza VIKTOROVÁ

 

, ,

Comments are closed.

TOP