Home > Általános Ismeretek | Energy | Érdekes > Az étel orvosság, az orvosság étel

Az étel orvosság, az orvosság étel

Az étel orvosság, az orvosság étel – nem csak az ókori Európa bölcsessége

“Az étel orvosság, az orvosság étel” állítja ősi elődeink egyik bölcsessége, amelynek igazságát napjaink tudománya is alátámasztja. Az azonban, amit a mai kutatók most kezdenek megismerni, azt már nagyanyáink is ismerték, csak talán nem tudták, hogyan működik. Nem tudták, hogy amit használnak azok a vitaminok, ásványok, enzimek, antioxidánsok. Mi már tudunk róluk valamit, most már csak azt kell tudatosítanunk magunkban, hogy ezek a csodálatos anyagok benne vannak a mindennapi ételeinkben. Nem elég azonban, ha a “minél több, annál jobb” (mert inkább annál rosszabb) elve alapján jól degeszre tömjük magunkat, anélkül, hogy elgondolkodnánk, mit is eszünk. Hiszen éppen így veszélyeztetjük leginkább egészségünket. Ugyanezen az úton azonban elindulhatunk visszafelé. Jó, ha erre az útra alaposan elraktározunk néhány fontos információt, nehogy eltévedjünk.

Mit tudunk például az antioxidánsokról?

vegetableA legismertebbek közül említsük meg a C és E vitamint, a bétakarotint, a szelén nyomelemet. Kevesebbet mondanak nekünk az olyan furcsa, ismeretlen szavak, mint a glutation, az indolok, a flavonoidok, stb.

A glutation az egyik leghatékonyabb rákellenes anyag. Megtalálható a dinnyében, a grépfrútban, a narancsban, az eperben, a karfiolban és a brokkoliban. De például a sovány karajban, főtt sonkában, rántott húsban is! A legnagyobb mennyiségben a nyers vagy fagyasztott zöldségben mutatható ki. Főzéssel, tartósítással vagy az alapanyag levének eltávolításával a glutation tönkre megy.

Indolok – megakadályozzák a mell- és vastagbélrák kialakulását. Forrásaik a keresztes virágú növények, azaz a káposzta, a karfiol, a karalábé, a torma, a retek. Főzés közben az indolok a vízbe kerülnek.

Flavonoidok – védik a szervezetet a tüdő-, a vastagbél- és végbélrákkal szemben, gátolják a rákos sejtek kialakulását a húgyutakban, a vesében és a prosztatában. Pozitívan hatnak az erek minőségére. A virágok és termések festékanyagának alkotóelemei. Minél telítettebbek a színek annál több hatékony anyag található az adott növényben. Megtalálhatóak a citrusfélékben, a szőlőben, főleg a kék szőlőben, az almában, az őszibarackban, a sárgarépában, a zöldbabban, de a kávéban, a teában (a zöldben is), illetve olyan fűszerekben is, mint az édeskömény, az ánizs, a koriander. Természetes C vitaminnal gazdagított a hibiscus virágából származó flavonoidokat tartalmaz a Flavocel is, amely egy sor problémára pozitívan hat.

Kvercetin (a flavonoidok közé tartozik) – rákellenes, gyulladásellenes, antibakteriális, vírusellenes, gombaölő hatású. Csillapítja az allergiát, azáltal, hogy csökkenti a hisztaminszintet. Védi a szervezetet a trombózissal és az LDL koleszterinnel szemben. Fő forrása a vörös és lila hagyma, a brokkoli, a sötét szőlő. Nem vész el sem főzéssel, sem fagyasztással.

Q10 koenzim – nagy szerepet játszik az LDL koleszterin detoxikálásában. Segíti az E vitamin újratermelődését, védi a szívet. Megtalálható az olajos halakban, a lazacban, a szardíniában, a makrélában, a földi mogyoróban, a dióban, a pisztáciában, a szójababban, a szezámmagban és némely húsfélékben.

E vitamin – csökkenti az infarktus, az angina pectoris, a szívaritmia kialakulásának veszélyét. Enyhíti a koleszterin hatását, támogatja a szervezetet idegi megbetegedések és terméketlenség esetében. Forrása: különböző növényi olajok, főleg a búzacsíra, továbbá a szója-, kukorica-, napraforgócsíra. Megtalálható még a mandulában, a szójababban, a dióban, a mogyoróban, a kesudióban és a földi mogyoróban.

Bétakarotin – segít megelőzni az infarktus, az agyszélhűdés, a rákos megbetegedések, főleg a tüdő-, a gyomor, a nyelőcső, – a vékonybél-, a méh- és a méhnyakrák kialakulását. Az olyan sötét narancssárga és zöld színű zöldségek, mint a sárgarépa, káposzta, spenót vagy a tök, de a szárított sárgabarack is kiváló forrása ennek az anyagnak. Főzés közben nem megy tönkre.

Nem szabad megfeledkezni a fokhagymáról sem. Több antioxidáns anyag gazdag forrásáról. Megfázáskor nyersen fogyasztva a leghatásosabb, daganatellenes hatását nyersen, de elrakva, tartósítva is kifejti. A magas hőmérséklet sem teszi tönkre a szív és érrendszerre kifejtett pozitív hatását.

Jelentős antioxidáns és más egyéb hatásokkal bír a Drags imun készítmény is, amely belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható.

A gyógynövényeknek erősebb és hossztantartóbb hatásuk van ugyan, mint az élelmiszereknek, ám alaposan ismerni is kell őket, mivel alapjában véve drogok. A belőlük készült főzetek elkészítéséhez és elfogyasztásához ráadásul mérhetetlenül sok türelem kell. Aki ezen a téren hiányosságokban szenved, annak biztosan jó szolgálatot tesznek az Energy készítmények.

Ivana Karpenkova

, , , ,

Comments are closed.

TOP